Luento koronasta, syömisestä ja kehonkuvasta

Lämpimästi tervetuloa maksumattomalle luennolle 26.11.2020, klo 17.30 -19: Poikkeusolojen vaikutukset syömiseen, kehonkuvaan ja syömishäiriöoireisiin. Luennon järjestäjänä toimii ihana Etelän-SYLI, ja luennoitsijana minä.

“Koronavirustilanne ja poikkeusolot vaikuttavat monella tavalla ihmisten vointiin ja arkeen. Myös syöminen, liikkumistottumukset ja kehonkuva saattavat näyttää erilaisilta. Syömishäiriötä sairastavilla poikkeusolot voivat lisätä oireilua ja kokemusta, että jää yksin sen kanssa. Muuttunut arki saattaa herättää ahdistusta ja epävarmuutta suhteessa omaan syömiseen ja liikkumiseen. Syömishäiriöoireet tai syöminen voivat myös toimia yrityksinä tulla toimeen koronan aiheuttamien vaikeiden tunteiden kanssa.

Luennolla kerrotaan poikkeusolojen vaikutuksista syömiseen, kehonkuvaan ja syömishäiriöoireisiin. Kerrotaan myös uudesta tutkimustiedosta aiheesta. Lisäksi käydään läpi keinoja ylläpitää toipumismotivaatiota ja pitää itsestään mahdollisimman hyvää huolta sekä psyykkisesti että fyysisesti, myös poikkeusoloissa. Pohdimme myös keinoja saada apua ja tukea. Luento sopii syömishäiriötä sairastaville, heidän läheisilleen ja alan ammattilaisille.

Luento on maksuton ja toteutetaan etäyhteydellä. Sinun ei tarvitse ilmoittautua.

Liity luennolle tästä linkistä:
https://us02web.zoom.us/j/84865777193”


Tervetuloa itsemyötätuntotyöpajaan

Lämpimästi tervetuloa ihanan Etelän-SYLI:n ja minun järjestämään työpajaan itsemyötätunnosta 10.6.2020!

Syömishäiriöihin kuuluu usein itsekritiikkiä, kielteisiä ajatuksia omasta arvosta, häpeää ja itsensä huonosti kohtelemista. Ajatus itsemyötätunnosta saattaa tuntua vieraalta tai jopa pelottavalta. Myötätuntoisempi suhtautuminen itseensä kuitenkin tukee toipumista ja psyykkistä hyvinvointia. Ystävällisyys itseä kohtaan sekä itsestään huolen pitäminen ovat taitoja, joita voi harjoitella ja vahvistaa.

Työpajassa pohdimme yhdessä, mitä itsemyötätunto merkitsee itselle ja miten sitä voisi lähestyä. Käymme läpi konkreettisia keinoja, joiden avulla sitä voi vahvistaa. Keskustelemme myös siitä, miten itsestään voi pitää huolta nyt korona-aikana, kun arki saattaa näyttää erilaiselta.

Työpajassa työskennellään sekä itsenäisesti että yhdessä keskustellen. Luottamuksellisuus, turva ja toistemme kunnioittaminen ovat työskentelyn lähtökohdat. Valitset tietenkin itse, mitä jaat itsestäsi ja ajatuksistasi muille.

Työpaja toteutetaan Zoomin välityksellä. Ilmoittautumiset: kaisa.lehtonen(at)etelansyli.fi. Työpajan hinta on 4 €

Syömishäiriöiden etähoito koronaviruspandemian aikana

Vinkki kollegoille! Tässä uudessa artikkelissa on koottu 22 syömishäiriöammattilaisen ajatuksia ja vinkkejä etätyöskentelystä syömishäiriöiden parissa, koronaviruspandemian aikana. Artikkeli on avoin kaikille.

Artikkelissa on sekä yleisiä ajatuksia etätyöskentelystä (mm. pysy fokusoituna, kiinnitä huomiota tietoturvaan), että juuri syömishäiriöihin liittyviä pohdintoja. Riittävän syömisen tärkeys myös erityisolosuhteissa, joustavan syömisen harjoittelua, vaihtoehtoja painon seurantaan mikäli sille on tarvetta, kehonkuvatyöskentelyyn liittyviä ajatuksia..

Itse olen ollut äitiyslomalla koko pandemian aikana. Ennen sitä tein kuitenkin välillä psykoterapiaa etäyhteydellä syömishäiriöasiakkaiden kanssa, tilanteissa joissa etätapaamiset eri syistä olivat kätevämpi ratkaisu heille. Oma kokemukseni on, että se on toimivaa, kunhan tekniikka pelaa. Asiakkaat olivat myös tyytyväisiä siihen, että hoito järjestyi, vaikka eri syistä eivät aina päässeet fyysiselle vastaanotolleni. Vaikeissa tilanteissa ja kipeiden tunteiden edessä, kaipasin kuitenkin välillä fyysistä läsnäoloa. Yhdessäoloa, hiljaistakin istumista vaikean asian äärellä, vieressä kulkemista ja olemista ihan konkreettisesti.

Hyvä asia tässä hankalassa tilanteessa voi pidemmän päälle olla, että saamme kokemuksia erilaisista tavoista antaa hoitoa. Silloin voimme joustavammin tarjota hoitoa mikä palvelee eri potilaiden ja asiakkaiden tarpeita ja tilanteita.

Millaisia kokemuksia ja ajatuksia teillä on etätyöskentelystä ja -hoidosta?

Riots not diets - hyvää Älä laihduta - päivää!

Hellää, hyväksyvää, voimauttavaa Älä laihduta -päivää!

Tänään ajattelen kapinaa. Yksilölliset seikat vaikuttavat tietenkin ruoka- ja kehosuhteisiimme: mm. elämänkokemukset, itsetunto, geenit, ihmissuhteet. Ulkonäköihanteet eivät itsessään selitä miksi joku sairastuu syömishäiriöihin. Mutta silti. Elämme yhteiskunnassa, jossa ahtaat, yksipuoliset, epärealistiset ja aivan absurdit ulkonäkö-, terveys- syömispaineet tulevat joka tuutista ja vaikuttavat meihin kaikkiin.

riotsdiets.jpg

Mistä nämä normit ja ihanteet tulevat? Miksi ne usein kohdistuvat aivan erityisen ankarasti naisiin? Kuka hyötyy siitä, että olemme tyytymättömiä itseemme? Kuka tienaa rahaa sillä, että joka kausi tulee uusia trendiruokavalioita, “vältä tätä”-boomeja, copyright-treenejä, ihmepillereitä? Itseinhollako muka pitäisi saavuttaa terveyttä? Häpeälläkö hyväksyntää?

Joskus suuttumisessa on voimaa. Voisiko näille järjettömille paineille, eikä itselle, olla vihainen? Olen monesti työssäni nähnyt voimaantumisen, kun ihminen ottaa askeleen taaksepäin ja toteaa, että ei hemmetti, nämä normit ja paineethan ovat ihan %}#@, ehkä minun ei tarvitsekaan totella moista.

Älä laihduta -päivä on mahtava esimerkki siitä, ettei normien kanssa tarvitse kamppailla yksin, yksilötasolla. Niitä on hyvä haastaa ja kyseenalaista myös rakenteellisella, yhteiskunnallisella tasolla. Tämä päivä on loistavaa kapinaa täynnä. Moninaisuuden mellakkaa.

Riots, not diets!

Uusi tutkimus: syömishäiriön avun hakemisen esteet

Bongasin hiljattain uuden tutkimuksen todella tärkeästä aiheesta, mistä ei ehkä puhuta tarpeeksi: syömishäiriöhoidon ja avun hakemisesta, ja sen haasteista. Tutkimuksen nimi on “What prevents young adults from seeking help? Barriers toward help‐seeking for eating disorder symptomatology”, eli suomeksi suurin piirtein “Mikä estää nuoria aikuisia hakemasta apua? Avun saamisen esteet syömishäiriöoireilussa”. Tutkimukseen osallistui 291 nuorta aikuista Australiasta, jotka kokivat huolta liittyen syömiseen, painoon tai kehonkuvaan. Osallistujilla oli erilaisia ja eriasteisia syömishäiriöoireita (AN, BN, BED).

Tutkimuksen keskeisemmät löydökset olivat, että valtaosa osallistujista suhtautuivat positiivisesti avun hakemiseen ja tiesivät mistä hakea apua. Silti vain osa (26%) koki tarvitsevansa apua, vaikka heillä oli syömishäiriöoireita. Vain 30% olivat hakeneet apua syömishäiriöoireisiinsa. Tavallisimmat syyt olla hakematta apua olivat huoli muista ja heidän huolestuttamisesta; kokemus siitä että pärjää itse; tilanteen ja sen vakavuuden kieltäminen; syömisen ja painon kontrollin menettämisen pelko; sekä stigma ja häpeä. Laihuushäiriöoireista kärsivät osallistujat raportoivat myös hoidon pelkoa ja kielteisiä kokemuksia aikaisemmista hoidoista. Aikaisemmissa tutkimuksissa on noussut esille samankaltaisia esteitä hoidon hakemiselle, sekä mm. muutoksen pelkoa, muutosmotivaation haasteita, sekä käytännön esteitä kuten hoidon hinta.

Nämä tutkimustulokset ovat mielestäni sekä todella tärkeitä, surullisia, että tutun kuuloisia. Monet omista potilaistani ja asiakkaistani ovat kuvanneet samankaltaisia asioita: pelkoa, ettei ansaitse tai saa apua; huolta siitä, mitä hoidossa tapahtuu; tai pelkoa, että leimaantuu jollain tavoin jos ottaa vastaan apua. Myös kielteiset kokemukset aiemmasta hoidosta on vakava asia.

Miten voisimme suunnitella ja porrastaa hoitoa niin, että siihen pääsee ja uskaltaa tulla matalalla kynnyksellä? Miten voimme hoidossa yhdessä taistella syömishäiriötä vastaan niin, että vaikka muutos usein herättääkin ahdistusta, hoidosta kuitenkin jäisi voimaannuttavia, myönteisiä kokemuksia? Miten yhteiskunnassamme voisimme luoda ilmapiirin, jossa mielenterveysongelmiin ei liittyisi häpeää, vaan avun vastaanottaminen nähdään hyvänä, tärkeänä asiana?

Podcast: Syömishäiriöiden hoito psykoterapiassa

podcastsh.jpg

Lämmin suositus tälle Minduun Psykoterapia-podcastin jaksolle, jossa ihana, viisas psykologi, psykoterapeutti Gudrun Kristmannsdottir keskustelee syömishäiriöiden psykoterapeuttisesta hoidosta. Gudrun on erityisesti erikoistunut mentalisaatioon, mikä tuo todella tärkeää ja hedelmällistä näkökulmaa syömishäiriöiden hoitoon. Erityiskiitos uteliaisuuden ja rentouden merkityksen esillenostamisesta.

Tulipa inspiroitunut olo, ja myös hieman ikävä takaisin töihin!

Uusi tutkimus: autismikirjon piirteet ja laihuushäiriön kesto

ijed.jpg

Pari viikkoa sitten ilmestyi Emma Saureen meta-analyysi ja katsausartikkeli, jonka kirjoittamisessa olen ilokseni saanut olla mukana. Artikkelin nimi on “Characteristics of autism spectrum disorders are associated with longer duration of anorexia nervosa: A systematic review and meta‐analysis” eli suomeksi "Autismikirjon piirteet ovat yhteydessä laihuushäiriön pidempään kestoon”.

Tutkimus koostuu 53 aikaisemman tutkimuksen yhdistämisestä. Kun näitä analysoi, artikkelin keskeisin löydös on, että laihuushäiriötä sairastavilla henkilöillä joilla sairaus on kestänyt pidempään, keskimäärin on enemmän autismikirjon piirteitä kuin heillä, jonka sairaus on kestänyt lyhyemmän ajan. Eroja löydettiin sentraalisessa koherenssissa (kokonaisuuksien ja osien välisten suhteiden hahmottamisessa), kognitiivisessa joustavuudessa, sekä tunteiden tunnistamisessa.

Mitä tämä tarkoittaa? On mahdollista, että pitkäkestoinen laihuushäiriö korostaa näitä piirteitä. Toisaalta aikaisemmat tutkimukset viittaavat siihen, että neuropsykologiset piirteet ovat havaittavissa myös toipumisen jälkeen, ja että myös laihuushäiriötä sairastavien terveillä sisaruksilla on niitä enemmän kuin verrokeilla. Tämä viittaa siihen, että nämä piirteet ovat olemassa jo ennen sairastumista, ja saattavat olla osatekijänä laihuushäiriön pitkittymisessä. On myös mahdollista, että totuus on yhdistelmä näitä: laihuushäiriötä sairastavilla ihmisillä joilla on tietynlaisia neuropsykologisia piirteitä saattavat olla alttiita sairauden pitkittymiselle, ja mahdollisesti myös hyötyvät tavanomaisista hoidoista vähemmän. Sairauden pitkittyminen mahdollisesti sitten edelleen korostaa näitä piirteitä ja vaikeuttaa toipumista.

Teen itse paljon työtä juuri pitkään sairastaneiden ihmisten kanssa, ja aihepiiri on lähellä sydäntäni. Näen työssäni miten paljon kärsimystä ja julmuutta pitkäaikaiset syömishäiriöt tuovat mukanaan. Olen nähnyt miten turhauttavaa ja toivoa nakertavaa on, kun on käynyt “kaikki hoidot” läpi ja saanut kuulla toisensa jälkeen, ettei niistä ole hyötynyt. Kuulen ja näen myös miten raskasta on toivoa parempaa elämää, tietämättä mikä tie johtaisi sitä kohti. Siksi olen iloinen, että laihuushäiriön pitkittymiseen liittyviä tekijöitä tutkitaan, sillä niitä tunnetaan vielä ikävän huonosti. Jos saamme enemmän tietoa laihuushäiriön pitkittymiseen liittyvistä seikoista, voimme toivon mukaan räätälöidä ja kehittää hoitoa paremmin, ihmisten yksilöllisten tarpeiden mukaan. Itselleni tulee mieleen, että osa potilaistamme esimerkiksi mahdollisesti voisi hyötyä syömishäiriöiden CRT:sta, tai rutiinien ja tapojen systemaattisesta haastamisesta? Tavoitteena ymmärryksen lisäämisessä on, että voisimme auttaa ihmisiä varhain ja paremmin, jotta sairaus ei ehkä pääsisi pitkittymään.

Lämmöllä,

Monica

ps Muistathan, että tässä kuvaillut asiat ovat tutkimuksissa havaittuja keskiarvoja, ryhmätasolla. Ne eivät kuvaa kaikkia ihmisiä yksilötasolla - kaikilla pitkään sairastaneilla ei ole näitä autismikirjon piirteitä.

Syömishäiriöstä toipuminen pandemian keskellä

Hei kaikki! Halusin vinkata blogipostauksesta syömishäiriöstä toipumisesta näinä vaikeina aikoina - miten pysyä toipumisen tiellä koronapandemian keskellä. Syömishäiriöihin saattaa liittyä mm. alipainoa ja heikentynyt vastustuskyky, jonka vuoksi syömishäiriötä sairastavat henkilöt voivat olla erityisessä riskissä koronavirusta ajatellen.

Nyt on siis tärkeää pitää erityisen hyvää huolta itsestäsi, voinnistasi ja omasta toipumisestasi. Ansaitset parantua syömishäiriöstäsi, nyt yhtä paljon kuin muulloinkin. Eli pysy ateriasuunnitelmassasi ja hoitosuunnitelmassasi. Ota apua ja hoitoa vastaan, vaikka se saattaakin tällä hetkellä toteutua etäyhteyksillä. Pyydä apua ja tukea perheeltäsi ja ystäviltäsi, ole heihin yhteydessä esim puhelimitse, chattaamalla tai videopuheluilla. Yritä ylläpitää paranemistsemppiäsi kaikin tavoin - muistuta itseäsi kaikista niistä syistä minkä takia haluat toipua sekä siitä, millaista elämää haluat mennä kohti. Pidä kiinni arjen rutiineista ja syömisistä vaikka arkesi saattaakin näyttää nyt erilaiselta kuin tavallisesti. Muista, että myös nyt kuuluu ostaa/tilata ruokaa ja syödä niin paljon kuin kehosi tarvitsee. Tee mukavia asioita kotona tai ulkona, ole itsellesi niin lempeä kuin voit.

Miltä nämä ideat sinusta kuulostavat? Ymmärrän todella hyvin että ne saattaavat tuntua vaikeilta. Syömishäiriöoireethan usein toimivat yrityksenä tulla toimeen vaikeiden tunteiden kanssa, ja koronavirus herättää monissa meissä juuri niitä - ahdistusta, epävarmuutta, yksinäisyyttä, pelkoa.

Tässä(kään) tilanteessa syömishäiriö ei kuitenkin tuo todellisia ratkaisuja, eikä pidemmän päälle vähennä ahdistusta vaan päinvastoin ylläpitää sitä. Mitä muita keinoja sinulla on ahdistuksen ja tunteiden säätelyyn? Miten voisit pitää itsestäsi nyt erityisen hyvää huolta? Täältä ja täältä löytyy vinkkejä koronaviruksen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämiseen. Täältä löytyy työkaluja mielen hyvinvointiin. Syömishäiriöliiton tukipuhelin ja chat ovat myös toiminnassa, vaikka livetapaamiset ovatkin tauolla.

Pidä huolta itseltäsi. Et ole yksin. Selviämme tästä yhdessä. <3

Voimia ja valoa toivottaen,

/Monica

ps Muistathan hankkia tietosi luotettavilta lähteiltä.

unc blog.jpg

Tervetuloa syömishäiriöläheisten brunssille

Tervetuloa mukaan Etelän-Sylin järjestämälle läheisten brunssille sunnuntaina 9.2.2020! Brunssi on tarkoitettu syömishäiriötä pitkään sairastaneiden henkilöiden läheisille. Brunssilla on mahdollisuus keskustella ja saada vertaistukea, ja olen paikan päälle myös mikäli läheisille tulee jotain kysyttävää pitkään kestäneistä syöämishäiriöistä, niiden hoidosta yms. Brunssi on maksuton, ilmoittautumiset uura-liina.lahti(at)etelansyli.fi

coffee.jpeg

Lämpimästi tervetuloa!

/Monica

Terveisiä äitiyslomalta

Hei blogini, ja pahoittelut pitkästä hiljaisuudesta. Syy löytyy kuvassa - eli lokakuussa syntynyt maailman ihanin tyttäreni. Tällä hetkellä on siis hieman hiljaista työsaralla, enkä esimerkiksi pidä lainkaan psykoterapiavastaanottoa. Suunnitelmissa on tosin pian kirjoitella tänne enemmän taas, ja keväällä on myös tulossa hieman syömishäiriöihin liittyviä tapahtumia. Mutta lisää niistä lähempänä.

Valoa ja lämpöä kaamokseen! <3

Monica

Tervetuloa luennolle itsemyötätunnon ja hyväksynnän roolista syömishäiriöissä!

Pidän ensi viikolla, ke 28.8 klo 17.30, luentoa ihanassa Etelän-Sylissä, aiheena Itsemyötätunto ja hyväksyntä syömishäiriöstä toivuttaessa. Tulen kertomaan siitä, miten myötätunto ja hyväksyntä liittyvät mielenterveyteen, syömishäiriöihin ja kehonkuvaan, sekä tutkimustiedon että oman kliinisen kokemukseni pohjalta. Luennolla keskityn paljon myös siihen, miten myötätuntoa itseä kohtaan voi harjoitella ja vahvistaa, ihan konkreettisesti. Pohdin myös, millaisia merkityksiä itsemyötätunnolla voi olla syömishäiriötä sairastavien läheisille. Puhun lisäksi hieman siitä, miten näitä teemoja voi lähestyä hoidossa.

PAFF_100517_brainheart-609x419.jpg

Luento sopii siis sekä syömishäiriötä sairastaville, heidän läheisilleen, että alan ammattilaisille. Luento on maksuton, ilmoittautumiset uura-liina.lahti(at)etelansyli.fi. Luento pidetään Etelän–SYLI:ssä (Kaapelitehdas), Tallberginkatu 1 (B-rappu, 4. krs).

Olet todella lämpimästi tervetuloa!

Tasa-arvoista, toiveikasta Pridea!

Hyvää Pridea kaikille!

heart.jpg

Tasa-arvo ja kaikkien ihmisoikeuksien puolustaminen ovat olennaisia terveydelle ja mielenterveydelle. Syömishäiriöihin voi sairastua kuka vain - sukupuolesta, iästä, seksuaalisesta suuntautumisesta tai kulttuuritaustasta riippumatta. Tiedämme tutkimuksista, että syömishäiriöt ja kehonkuvaongelmat ovat yliedustettuja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kesken. Mm. syrjintä, vähemmistöstressi, kehodysforia ja kiusaaminen voivat vaikuttaa tähän. Stereotyypit ja stigma voivat myös vaikeuttaa hoitoon hakeutumista ja toipumista.

Terveydenhuollon ammattilaisena ajattelen, että meillä on aivan olennainen vastuu puolustaa kaikkien ihmisten ihmisoikeuksia. Kaikki ihmiset tietenkin ansaitsevat tulla nähdyksi ja kohdatuksi sellaisena kuin ovat, aivan täysin riippumatta sukupuolestaan ja seksuaalisesta suuntautumisestaan, ja tarvittaessa saada omaan tilanteeseen sopivaa apua ja hoitoa.

Toivoa, rohkeutta, iloa ja tasa-arvoa toivottaen,

Monica

Tervetuloa osallistumaan tutkimukseen!

Lahjakas tuttuni, psykologi ja väitöskirjatutkija Emma Saure etsii osallistujia tärkeään ja kiinnostavaan tutkimukseen, jossa tutkitaan laihuushäiriöön liittyviä neuropsykologisia eli tiedon käsittelyyn liittyviä piirteitä (tunteiden tunnistamista, ajattelun joustavuutta, huomion kiinnittymistä yksityiskohtiin).

Tutkimus koostuu etukäteen täytettävistä lomakkeista ja tutkimuskäynnistä, joka kestää noin kaksi tuntia. Tutkimuskäynti sovitaan toteutettavaksi sinulle sopivaan ajankohtaan. Saat tutkimuksesta kirjallisen yhteenvedon sekä halutessasi tutkimuksen tuloksista voidaan keskustella myös puhelimitse. Tutkimuskäynti ja palaute ovat maksuttomia. Tutkimuksessa kertyvät tiedot ovat luottamuksellisia ja niitä käsitellään salassapitovelvollisuutta noudattaen, eikä tutkimuksesta voi tunnistaa yksittäistä henkilöä.

Jos olet ajankohtaisesti laihuushäiriötä tai epätyypillistä laihuushäiriötä sairastava 18–30-vuotias nainen, ja olet kiinnostunut tutkimuksesta, niin ota yhteyttä emma.saure@helsinki.fi tai 0443035828. Saat ennen osallistumispäätöstäsi vielä lisätietoa tutkimuksesta.

World Eating Disorders Action Day

Tänä World Eating Disorders Action Day:na toivotan kaikille mahdollisimman varhaista pääsyä järkevänhintaiseen, laadukkaaseen, empaattiseen, osaavaan hoitoon. Toivon päättäjiltä satsauksia syömishäiriöiden hoitoon ja tutkimukseen, ja asiaan liittyviin koulutuksiin jotta osaaminen leviäisi yhä laajemmin myös Suomessa.

Muistathan, että juuri sinä olet avun ja tuen arvoinen, ja että syömishäiriö on sairaus, josta todellakin voi toipua?

<3

/Monica

Terveisiä ICED:istä!

Times Square, jossa konferenssi pidettiin.

Times Square, jossa konferenssi pidettiin.

Hieman myöhäiset terveiset New Yorkista ja International Conference on Eating Disorders:ista (ICED) johon ilokseni sain osallistua maaliskuussa. ICED on maailman suurin syömishäiriökonferenssi, johon tänä vuonna osallistui yli 1400 ihmistä, 49 maasta. Hyvää ohjelmaa konferenssissa on aina valtavasti, myös päällekkäin, joten valitseminen on haaste! Itse kuuntelin tänä vuonna inspiroivia esitelmiä ja osallistuin workshopeihin mm. syömishäiriöistä ja kehonkuvasta LGBT-väestössä, hoidon pituudesta ja sen yhteydestä (tai ei-yhteydestä) vaikuttavuuteen, uudesta 10-kerran kognitiivisesta käyttäytymisterapiamallista ei-alipainoisille syömishäiriöpotilaille, tahdosta riippumattomasta hoidosta ja siihen liittyvistä eettisistä kysymyksistä, pitkäaikaisen laihuushäiriön neuropsykologisesta profiilista, syömishäiriöiden biologiasta, hyväksymis- ja omistautumisterapiasta (HOT) laihuushäiriön hoidossa, sekä pitkäaikaisen ja vaikean laihuushäiriön erityiskysymyksistä.

 

Kaksi viimeistä teemaa ovat erityisen lähellä omaa sydäntäni. Kliinisessä työssäni syömishäiriöpotilaiden kanssa työskentelen paljon nimenomaan HOT:in avulla, ja vedän myös HOT-ryhmää HUS Syömishäiriöyksikössä ja olen myös vetänyt arvotyöpajaa Etelän-SYLI:ssä (näillä näkymin tulossa taas ensi vuonna!). HOT hoitomallina istuu mielestäni erittäin hyvin syömishäiriöiden hoitoon, sillä se keskittyy asioihin mitkä syömishäiriöissä usein ovat varsin keskeisiä: psykologisen joustavuuden lisäämiseen ja omien arvojen kirkastamiseen. Mikä on minulle oikeasti tärkeää, millaista elämää haluan pohjimmiltani elää, ja miten voin tulla joustavammin toimeen niiden tunteiden ja ajatusten kanssa mitkä heräävät, kun liikun kohti omien arvojeni mukaista elämää? HOT:ia on tutkittu ja todettu toimivaksi monen psykiatrisen häiriön hoidossa, mutta syömishäiriöiden hoidossa siitä on vasta seitsemän tutkimusta. Näiden tulokset ovat lupaavia, mutta selvää on, että tarvitsemme myös lisää systemaattista tietoa aiheesta. Workshopissa sain syventää osaamistani ja sain ilokseni paljon uusia vinkkejä kliiniseen työskentelyyn.

Toinen aihe, mikä minua erityisesti kiinnosti ICED:issä tänä vuonna, oli pitkäaikaiset ja vaikeat syömishäiriöt ja niiden hoito. Esitin konferenssissa kaksi posteria aiheeseen liittyen: ”Inpatient Treatment of Severe and Enduring Anorexia Nervosa” sekä “Developing a Specialized Outpatient Unit for Patients with Severe and Enduring Anorexia Nervosa - Experiences and Statistics from the First 14 Months of Operation”. Jälkimmäinen kertoi HUS Syömishäiriöyksikön uudesta pitkään sairastaneiden laihuushäiriöpotilaiden Pisara-yksiköstä, minkä kehittämisessä ja toiminnassa olen mukana. Olen todella iloinen, että sain mahdollisuuden esittää Pisaran toimintaa, sillä sen kehittäminen ja siellä työskenteleminen on minulle varsin tärkeä, merkityksellinen osa työkuvaani. Yhteenvetona, Pisara on hoitopaikka henkilöille, jotka ovat sairastaneet laihuushäiriötä (anoreksia nervosaa) vähintään kymmenen vuotta, jotka ovat saaneet siihen erikoissairaanhoidon hoitoa vähintään kolme kertaa aikaisemmin, joiden painoindeksi on vähintään ja 12 ja somaattinen tila vakaa, ja joilla itsellä on halu saada arkeensa apua ja tukea. Pisarassa ei ole ennalta määriteltyjä hoitotavoitteita, vaan tavoitteet määritellään yhdessä hoidon alussa. Hoito on joustavaa, potilaskeskeistä ja monimuotoista, yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti. Hoidon keskeinen tarkoitus on tukea ja parantaa elämänlaatua, sekä somaattisen voinnin säilyminen vakaana. Ajatuksena on, että myös vakavan sairauden kanssa elävä ihminen voi ja kuuluu saada apua, sekä mahdollisuuden työskennellä kohti parempaa elämää ja arkea itselle.

 

Posterini herätti ilokseni mielenkiintoa ja keskustelua kansainvälisten kollegojen kanssa. Useat toivat esille, että toivoisivat samankaltaista hoitomahdollisuutta omille pitkään sairastaneille potilailleen. Ainakin Ruotsissa, Australiassa ja Torontossa samankaltaista työtä tehdäänkin jo. Sain keskustella ja verkostoitua kollegoiden kanssa eri maissa jotka tekevät tutkimusta ja kliinistä työtä pitkään sairastaneiden syömishäiriöpotilaiden kanssa, mistä olen todella kiitollinen ja innostunut. Uskon, että yhteistyöllä voimme ymmärtää syömishäiriöiden pitkittymiseen liittyviä mekanismeja yhä paremmin, sekä kehittää yhä toimivampia, joustavampia, ihmisläheisempiä, näyttöön perustuvia hoitomalleja tälle potilasryhmälle. Tämä tuntuu todella innostavalta ja tärkeältä.

 

Tärkeänä teemana ICED:issä nousi myös esille toivo. Vaikka todennäköisyys toipua kokonaan pienenee mitä pidempään laihuushäiriö kestää, se on kuitenkin aina mahdollista. Tutkimukset ja ihmisten kokemukset osoittavat, että toipua voi vuosikymmenienkin jälkeen. Ajattelen itse, että toivon ylläpitäminen on yksi tärkeimpiä asioita vaikeidenkin sairauksien hoidossa. On mahdollista toipua. Ja myös tilanteissa, joissa ihminen ei toivu kokonaan, muutokset kohti parempaa vointia ja elämänlaatua ovat aina mahdollisia.

 

Valoa, inspiraatiota ja toivoa kevääseen toivottaen,

Monica

Minä postereideni edessä.

Minä postereideni edessä.

Rauhallista, lempeää Älä laihduta -päivää <3

Tänään vietämme Älä laihduta -päivää, kansainvälistä No Diet Day:tä. Kirjoitin aiheesta pari vuotta sitten perusteellisemmin, ja olen edelleen samaa mieltä: Älä laihduta, eiku ihan oikeasti. Laihduttaminen ei toimi, ja voisimme myös yhteiskuntana ja kulttuurina pohtia, miksi olemme niin fiksoituneita siihen, että sen pitäisi “toimia”?

Lempeää, hyvinvoivaa, hyväksyvää päivää teille kaikille.

<3

Monica

Ihanan Syömishäiriöliiton Ruokarauhan julistus.

Ihanan Syömishäiriöliiton Ruokarauhan julistus.

Podcast-vinkki!

Hei!

Lauri Nummenmaa, Maps of Subjective Feelings

Haluaisin vinkata Yle Tiedeykkösen tunnesarjasta. Neliosaisessa sarjassa käydään läpi vihan, pelon, ilon ja surun funktioita, miltä tunteet tuntuvat kehossa, miten tunteiden kanssa voi tulla toimeen, ja mikä jokaisessa tunteessa on parasta. Tunteisiin erikoistunut psykologi Katja Myllyviita on ohjelmassa mielestäni todella hyvä, ja opin psykologinakin paljon.

Tunteet ovat keskeinen osa ihmisenä olemista, psyykkistä hyvinvointia ja, omaa työtäni ajattelen, myös syömishäiriöitä ja niistä toipumista. Omien tunteiden tunnistaminen, nimeäminen, ymmärtäminen, käsittely ja säätely auttavat ymmärtämään itseä, omaa vointia, ja myös pääsemään eteenpäin omassa prosessissa.

Lämmin suositus, siis!

/Monica

Pisara, pitkään sairastaneiden poliklinikka

Dia1.jpg

Syksyllä 2018 esitin posterin Nordic Eating Disorder Conference:issa, eli pohjoismaalaisessa syömishäiriökonferenssissa, Reykjavikissa. Posterin aiheena oli Pisara, eli HUS Syömishäiriöyksikön poliklinikka pitkäaikaista ja vaikeaa laihuushäiriötä sairastaville potilaille. Nyt maaliskuussa sain mahdollisuuden esittää Pisaran toimintaa myös International Conference on Eating Disorders:issa (ICED), New Yorkissa. Olen todella kiitollinen että olen saanut kertoa Pisaran toiminnasta eri yhteyksissä, sillä sen kehittäminen ja siellä työskenteleminen on minulle varsin tärkeä, merkityksellinen osa työkuvaani ja lähellä sydäntäni. Koen todella tärkeäksi miettiä, miten voisimme kehittää parempia hoitomalleja tälle potilasryhmälle, ja toivon voivani osallistua tähän sekä tutkimus- että kliinisessä työssäni. Molemmissa konferensseissa aihe on herättänyt mielenkiintoa ja keskustelua kansainvälisten kollegojen kanssa, ja monet ovat kuvanneet, että toivoisivat samankaltaista hoitomahdollisuutta omille pitkään sairastaneille potilailleen. Ajattelin nyt postata ICED:in posterini myös tänne. Se on englanniksi, mutta suomeksi tietoa Pisarasta löytyy tästä.

Yhteenvetona, Pisara on polikliininen hoitopaikka henkilöille, jotka ovat sairastaneet laihuushäiriötä (anoreksia nervosaa) vähintään kymmenen vuotta, jotka ovat saaneet siihen erikoissairaanhoidon hoitoa vähintään kolme kertaa aikaisemmin, joiden painoindeksi on yli 12 ja somaattinen tila stabiili, ja joilla itsellä on halu ja toive saada apua ja tukea. Pisara aloitti toimintansa toukokuussa 2017. Pisaraa kehittäessämme saimme iloksemme mahdollisuuden tutustua Tukholman Eira-yksikön toimintaan, mikä myös on yksikkö pitkään syömishäiriötä sairastaneille henkilöille.

Pisarassa ei ole ennalta määriteltyjä hoitotavoitteita, vaan tavoitteet määritellään yhdessä hoidon alussa. Hoito on joustavaa, potilaskeskeistä ja monimuotoista, yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti. Ideana on kohdata ihminen siinä, missä hän on, ja pohtia yhdessä mikä parempi elämänlaatu voisi merkitä juuri hänelle. Tapaamiset voivat tapahtua vastaanotolla, mutta myös potilaiden toimintaympäristössä, esim. kotona, kahvilassa, kirjastossa… Hoidon keskeinen tarkoitus on tukea ja parantaa elämänlaatua, sekä somaattisen voinnin säilyminen vakaana.

Ajatuksena on, että myös vakavan sairauden kanssa elävä kuuluu saada apua ja tukea kohti parempaa, merkityksellisempää arkea. Syömishäiriö ei ole mikään rikos - myös pitkään sairastaneet ihmiset ansaitsevat hyvää, osaavaa hoitoa. Ja aina on toivoa. On mahdollista toipua pitkänkin sairastamisen jälkeen, ja vaikka ei toipuisikaan ihan kokonaan, jonkinlaiset muutokset kohti parempaa, rikkaampaa elämää ovat aina mahdollisia.

Miltä tällainen työskentely mielestäsi kuulostaa? Kerrothan jos on jotain mistä voin kertoa enemmän?

Valoa ja toivoa kevääseen,

Monica

Pitkään sairastaneiden ryhmä 27.2 ja Läheisten ilta 28.2

Hei! Saan tällä viikolla olla mukana monessa Etelän-Sylin toiminnassa, tervetuloa mukaan sinäkin.

  • Keskiviikkona 27.2 Pitkään sairastaneiden ryhmässä keskustelemme itsemyötätunnosta. Mitä se tarkoittaa, että kohtelee itseä hyvätahtoisesti, armollisuudella, ystävällisyydellä? Mitä se voisi tarkoittaa sinun elämässäsi?

  • Torstaina 28.2 Läheisten avoimessa vertaistukiryhmässä keskustelemme sairaudentunnosta ja muutosmotivaatiosta - mitä sinä läheisenä voit tehdä?

Lämpimästi tervetuloa!

Monica