Syömishäiriöstä toipuminen pandemian keskellä

Hei kaikki! Halusin vinkata blogipostauksesta syömishäiriöstä toipumisesta näinä vaikeina aikoina - miten pysyä toipumisen tiellä koronapandemian keskellä. Syömishäiriöihin saattaa liittyä mm. alipainoa ja heikentynyt vastustuskyky, jonka vuoksi syömishäiriötä sairastavat henkilöt voivat olla erityisessä riskissä koronavirusta ajatellen.

Nyt on siis tärkeää pitää erityisen hyvää huolta itsestäsi, voinnistasi ja omasta toipumisestasi. Ansaitset parantua syömishäiriöstäsi, nyt yhtä paljon kuin muulloinkin. Eli pysy ateriasuunnitelmassasi ja hoitosuunnitelmassasi. Ota apua ja hoitoa vastaan, vaikka se saattaakin tällä hetkellä toteutua etäyhteyksillä. Pyydä apua ja tukea perheeltäsi ja ystäviltäsi, ole heihin yhteydessä esim puhelimitse, chattaamalla tai videopuheluilla. Yritä ylläpitää paranemistsemppiäsi kaikin tavoin - muistuta itseäsi kaikista niistä syistä minkä takia haluat toipua sekä siitä, millaista elämää haluat mennä kohti. Pidä kiinni arjen rutiineista ja syömisistä vaikka arkesi saattaakin näyttää nyt erilaiselta kuin tavallisesti. Muista, että myös nyt kuuluu ostaa/tilata ruokaa ja syödä niin paljon kuin kehosi tarvitsee. Tee mukavia asioita kotona tai ulkona, ole itsellesi niin lempeä kuin voit.

Miltä nämä ideat sinusta kuulostavat? Ymmärrän todella hyvin että ne saattaavat tuntua vaikeilta. Syömishäiriöoireethan usein toimivat yrityksenä tulla toimeen vaikeiden tunteiden kanssa, ja koronavirus herättää monissa meissä juuri niitä - ahdistusta, epävarmuutta, yksinäisyyttä, pelkoa.

Tässä(kään) tilanteessa syömishäiriö ei kuitenkin tuo todellisia ratkaisuja, eikä pidemmän päälle vähennä ahdistusta vaan päinvastoin ylläpitää sitä. Mitä muita keinoja sinulla on ahdistuksen ja tunteiden säätelyyn? Miten voisit pitää itsestäsi nyt erityisen hyvää huolta? Täältä ja täältä löytyy vinkkejä koronaviruksen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämiseen. Täältä löytyy työkaluja mielen hyvinvointiin. Syömishäiriöliiton tukipuhelin ja chat ovat myös toiminnassa, vaikka livetapaamiset ovatkin tauolla.

Pidä huolta itseltäsi. Et ole yksin. Selviämme tästä yhdessä. <3

Voimia ja valoa toivottaen,

/Monica

ps Muistathan hankkia tietosi luotettavilta lähteiltä.

unc blog.jpg