Riots not diets - hyvää Älä laihduta - päivää!

Hellää, hyväksyvää, voimauttavaa Älä laihduta -päivää!

Tänään ajattelen kapinaa. Yksilölliset seikat vaikuttavat tietenkin ruoka- ja kehosuhteisiimme: mm. elämänkokemukset, itsetunto, geenit, ihmissuhteet. Ulkonäköihanteet eivät itsessään selitä miksi joku sairastuu syömishäiriöihin. Mutta silti. Elämme yhteiskunnassa, jossa ahtaat, yksipuoliset, epärealistiset ja aivan absurdit ulkonäkö-, terveys- syömispaineet tulevat joka tuutista ja vaikuttavat meihin kaikkiin.

riotsdiets.jpg

Mistä nämä normit ja ihanteet tulevat? Miksi ne usein kohdistuvat aivan erityisen ankarasti naisiin? Kuka hyötyy siitä, että olemme tyytymättömiä itseemme? Kuka tienaa rahaa sillä, että joka kausi tulee uusia trendiruokavalioita, “vältä tätä”-boomeja, copyright-treenejä, ihmepillereitä? Itseinhollako muka pitäisi saavuttaa terveyttä? Häpeälläkö hyväksyntää?

Joskus suuttumisessa on voimaa. Voisiko näille järjettömille paineille, eikä itselle, olla vihainen? Olen monesti työssäni nähnyt voimaantumisen, kun ihminen ottaa askeleen taaksepäin ja toteaa, että ei hemmetti, nämä normit ja paineethan ovat ihan %}#@, ehkä minun ei tarvitsekaan totella moista.

Älä laihduta -päivä on mahtava esimerkki siitä, ettei normien kanssa tarvitse kamppailla yksin, yksilötasolla. Niitä on hyvä haastaa ja kyseenalaista myös rakenteellisella, yhteiskunnallisella tasolla. Tämä päivä on loistavaa kapinaa täynnä. Moninaisuuden mellakkaa.

Riots, not diets!