Syömishäiriöiden itsehoito ja Irti ahminnasta

Torstaina (27.4) olen menossa Potilaan oikeuksien päivälle pitämään luennon syömishäiriöiden nettipohjaisesta itsehoidosta (och samma på svenska). Voisin siis vinkata täälläkin Mielenterveystalon Irti ahminnasta-itsehoito-ohjelmasta! Ahmintahäiriö (binge eating disorder, BED) on tavallisin syömishäiriö, johon sairastuu jopa 3,5% väestöstä. Laajemmin määritellyt samankaltaiset vaikeudet (kuten syömisen rajoittamisen ja ahminnan noidankehä, tunnesyöminen ja “jojo-laihdutus”) ovat varmasti paljon tavallisempia. Tapaan työssäni ihmisiä jotka kamppailevat näiden ongelmien kanssa, ja tiedän miten paljon aikaa ja voimia jatkuva tuo syömisen rajoittamisen ja ahminnan noidankehä vie, ja miten paljon se vaikuttaa elämään.

Onneksi apua on saatavilla. Syömisongelmien tunnistaminen mahdollisimman aikaisin, varhainen puuttuminen ja avun saanti on tärkeää ja parantaa ennustetta. Tutkimuksissa on todettu, että kognitiivinen käyttäytymisterapia on tehokas ahminnan hoitomuoto. Lyhyesti ilmaistuna kognitiivinen käyttäytymisterapia perustuu ideaan, että ajatukset, tunteet ja toiminta koko ajan ovat yhteydessä toisiinsa, ja vaikuttamalla yhteen niistä voit vaikuttaa "koko systeemiin" ja vointiisi, sekä löytää keinoja ja työkaluja kohti muutosta. Tiedetään myös, että itsehoito voi olla tehokasta ahminnan hoidossa. Itsehoito voi vähentää ahmintojen määrää ja muita syömishäiriöoireita.

Mielenterveystalon Irti ahminnasta-ohjelma (Bli fri från hetsätning) perustuu juuri kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan ja sisältää teemoja kuten säännöllinen syöminen, rento liikunta, ajatusmallit ja ajatusansat, tunteet ja tunnesyömine, itsetunto ja itsestään huolehtiminen, mielialan ja stressin säätely, sekä tietoinen läsnäolo ja tietoinen syöminen. Vinkkaan siitä usein omille asiakkailleni, joten ajattelin vinkata siitä myös täällä. Pidempi versio on muuten myös saatavina kirjana, Irti ahminnasta - kohti tasapainoista suhdetta ruokaan, jota voin myös lämpimästi suositella.

Ihanaa viikkoa, pitäkää huolta itsestänne.

/Monica Ålgars