Vappu, juhlat ja syömishäiriö

Huomenna on vappuaatto, ja sitten seuraa tietenkin vappupäivä. Itse pidän vapusta, sillä se symbolisoi minulle kevättä, valoa, elämää. Samaan aikaan tiedän, miten haastavat juhlat ja pyhät ovat monelle omalle potilaalleni ja asiakkaalleni, kuten yleensäkin monelle joka kamppailee ruoan ja syömisen kanssa. Vappumunkkeja, simaa, picnicejä, ehkä skumppaa… Miten suhtautua tähän kaikkeen? Voinko pitää hauskaa ystävien ja perheeni kanssa? Uskallanko mennä tilaisuuteen missä on tarjolla ruokaa? Mitä siellä syön, mitä en? Mitä jos syön liikaa? Olisiko sittenkin turvallisempaa jäädä kotiin..?

Täältä löytyy vinkkejä siitä, miten pyhistä (kuten vapusta) ja juhlista voi selvitä mahdollisimman hyvin silloin, kun suhde ruokaan ja syömiseen on vaikea ja kivulias.

  • Hae tukea ystäviltä ja perheeltä, kerro heille jos sinulla on vaikeaa.
  • Syö säännöllisesti, älä jätä aterioita väliin vaikka olisikin tulossa juhlat, picnic tms. Älä myöskään syö liian vähän vaikka edellisenä päivänä olisitkin syönyt enemmän kuin tavallisesti.
  • Voitko harjoitella joustavuutta ja musta-valkoisten ajatusmallien haastamista? Voisiko tämä vappu (tai muu juhla) olla pieni tauko itsekritiikistä, perfektionismista ja säännöistä?
  • Muistuta itseäsi että saat syödä, saat nauttia ruoasta, tämä munkki tai brunssi ei vaikuta painoosi, on normaalia syödä juhlissa enemmän ja eri tavalla kuin arkisin.
  • Mikäli ahmit tai menetät hallinnan syömisestä, älä rankaise itseäsi siitä tai yritä kompensoida rajoittamalla syömistäsi seuraavana päivänä. Jätä tapahtunut taaksesi, jatka eteenpäin, ole itsellesi lempeä. Takapakit kuuluvat toipumisprosessiin, ja huomenna on uusi päivä.
  • Muista hengittää.
  • Anna lupa itsellesi pitää hauskaa. Kyllä, ansaitset ja olet sen arvoinen. <3

Iloista, rentouttavaa, aurinkoista (kyllä se sieltä saattaa vielä tulla :)) vappua!

/Monica