Jooga tukena syömishäiriöstä toipumisessa

Hei pääkaupunkiseutulainen, huomasitko Etelän-SYLI:n joogatunnit (Lempeää joogaa - kiitollisuushetkiä kehollesi) mitkä alkavat tänään, eli keskiviikkona 5.9? Syksyn tuntien teemat kiitollisuus, kehotietoisuus, hyväksyntä ja lempeys kuulostavat mielestäni todella hyviltä.

mandalapeace.png

Ilahdun tästä siksi, että osa omista asiakkaistani ja potilaistani ovat kuvanneet, miten lempeä jooga ja meditaatio ovat auttaneet heitä toipumisprosessissa. Ilahdun myös siksi, että olen itse saanut joogasta paljon iloa, tukea ja rauhaa stressaavina aikoina elämässäni (nyt en ole harrastanut liikuntaa jossa nojataan käsille sen jälkeen kun viime talvena liukastuin ja mursin käteni, mutta tätä kirjoittaessani ilokseni havahduin siihen, että käsi jo varmasti kestäisi rauhallista joogaan paluuta, yay!). Ja, ilahduin lisäksi siksi, että  tieteelliset tutkimukset viittaavat siihen, että joogasta voi olla apua syömishäiriön toipumisprosessissa. Pienessä satunnaistetussa, kontrolloidussa tutkimuksessa, aikuisia naisia joilla oli ahmimishäiriö tai määrittämätön syömishäiriö satunnaistettiin joko 11-viikkoiseen joogaohjelmaan tai verrokkiryhmään. Joogaohjelma koostui kehotietoisuudesta, liikkeistä, hengitysharjoituksista, meditaatiosta ja rentoutumisesta. Joogaryhmään osallistuneilla naisilla, syömishäiriöoireet vähenivät enemmän kuin verrokkiryhmässä. Toisessa tutkimuksessa, eri syömishäiriöitä sairastavia nuoria satunnaistettiin joko tavanomaiseen hoitoon tai tavanomaiseen hoitoon ja 8-viikkoiseen joogaohjelmaan. Joogaohjelmaan osallistuneiden nuorten syömishäiriöoireet vähenivat enemmän kuin muiden. Joogaa harrastavat naiset ovat myös kuvanneet, että jooga vaikuttaa heidän kehonkuvaansa ja kehosuhteensa positiivisesti. Toisessa tutkimuksessa, ahminnasta kärsivät naiset kuvasivat, että jooga vaikutti heidän syömiseensä ja suhteeseensa ruokaan myönteisesti.

Tutkimukset tietenkin aina perustuvat ryhmien keskiarvoihin, ja mehän (onneksi!) olemme kaikki yksilöitä. Yllä kuvaillut tutkimukset ovat myös pieniä, eli lisätutkimuksia kaivataan. Oleellista myös on kuunnella ja kunnioittaa omaa jaksamista ja terveydentilaa - rankat, vaativat joogatunnit (kuten joissain paikossa on tarjolla) ei ole paikallaan kun vielä toivut. 

Ei siis ole taattua, että juuri sinä joka luet tämän hyödyt joogasta tai edes pidät joogasta, tai että kaikki joogamuodot ovat sinulle sopivia juuri nyt. Se on tietysti enemmän kuin ok! Meillä on kaikilla oma tiemme, ja toipuminen, kehosuhde, rentoutuminen ja läsnäolo tulevat monessa muodossa. On kuitenkin mielestäni hienoa, että lempeä, rauhallinen, hidas jooga voi tarjota lisätukea ja apua omaan kehosuhteeseen, kehossa olemiseen, itsensä kunnioittamiseen ja itsestään huolehtimiseen. Jos tuntuu, että haluat kokeilla, nyt olisi oiva mahdollisuus.

Lisäinfoa tästä! Tunnit ovat maksuttomia, ilmoittautumiset jokaiselle tunnille erikseen.

Lopuksi vielä lause, minkä kerran kuulin joogatunnilla ja mikä jäi minulle tärkeäksi: Lattia kantaa, sinun ei tarvitse.

Kehorauhaa toivottaen,

/Monica